طراحی سازه چادری

طراحی سازه چادری به سازه ای اطلاق می شود که که توسط یک پوشش چادری به صورت کششی مهار شده است.

سازه‌ های چادری (پارچه ای) که به آن سازه غشایی یا سازه کششی نیز اطلاق می شود، در اثر پیش تنیدگی و هندسه دو قوسی در مقابل نیرو های باد و برف ایستا می ‌شوند.

طراحی سازه چادری

 

نکته بسیار مهم در مورد سازه های غشایی یا کششی این است که آن ها همیشه باید در کشش باشند. در غیر اینصورت با وزش باد مانند پارچه ای لخت و رها، چین و چروک برداشته و قسمت های مختلف آن، آنچنان به هم کوبیده می شوند که از بین می روند.

بار وارده به این سازه نیز توسط نیروی کششی چادر تحمل می شود و به وسیله عضو های فشاری که عمدتا ستون های فلزی می باشند، به فونداسیون و زمین منتقل می شود.

طراحی سازه چادری با طراحی ساختمان های ساده بسیار متفاوت است. رفتار غیر خطی پارچه، جابه جایی های بزرگ و استفاده از عملکرد غشایی برای تحمل بارها، به رویکردی اساسا متفاوت در طراحی سازه ای در مقایسه با سازه های پوشاننده متداول نیاز خواهد داشت.

چرا که زمانی که پیشنهاد طراحی سازه چادری مطرح می شود، موضوعات خیلی بیشتری در ابتدای امر می بایست در نظر گرفته شود. موضوعات بیشتری مانند انتقال بار، هدایت آب، سایه، گذر نور، پوشش دهی، قابل ساخت بودن، ایمنی، برپایی سازه، ماندگاری و پایداری که باید مورد بررسی قرار گیرد. زمانی که تمامی این موارد مورد بررسی قرار گرفت و تاثیر آن ها بر طرح پیشنهادی مشخص شد در قدم بعد طراح می تواند مرحله انتخاب و یافتن فرم مناسب سازه را شروع کند.

 

دیتیل سازه چادری

گام های طراحی سازه چادری شامل طراحی اسکیس سازه چادری، طراحی پلان سازه چادری، طراحی سه بعدی، بارگذاری سازه و طراحی دیتیل سازه چادری می گردد.

با آشنایی دقیق از گام های طراحی سازه چادری به راحتی می توانیم یک طرح را از ایده و اسکیس سازه چادری ساده تبدیل به یک سازه پارچه ای ساخته شده نماییم. البته حضور یک تیم فنی و اجرایی قدرتمند نیاز است تا مطمئن باشیم که هر آنچه که طراحی می شود، قابلیت ساخت و نصب را داشته باشد. محاسبات دقیق مهندسی و دیتیل سازه چادری دقیق ضامن کیفیت و طول عمر محصول نهایی خواهد بود.

سازه ‌های چادری یکی از روش‌ ها و فناوری‌ های ساخت و ساز مدرن است. پارچه‌ های به کار رفته در این سازه دارای خواص منحصر به فردی مانند انحنا، شفافیت و سبک وزن بودن هستند. در این مطلب مروری بر انواع سازه ‌های چادری، مراحل ساخت و نصب و اهمیت آن‌ ها خواهیم داشت.

 

انواع سازه ‌های چادری

کشش در سازه ‌های چادری به طور معمول با استفاده از سیم یا همان کابل حاصل‌ می‌ شود. سازه ‌های تراکمی که در نقطه مقابل سازه‌ های کششی چادری قرار دارند از فونداسیون، پی و تیر یا ستون برای تثبیت خود استفاده‌ می‌ کنند. یکی دیگر از روش‌ های ایجاد کشش در سازه‌ های چادری اعمال برآمدگی یا تورم است. سازه ‌های چادری به عنوان یکی از انواع سازه‌ های کششی سه ‌بعدی دارای گنبد ‌های طاقدیسی شکل و ناودیسی شکل هستند. سازه‌ های چادری بر اساس نوع تکیه‌گاه به سه نوع زیر تقسیم ‌بندی شده‌اند:

سازه چادری با دیرک داخلی

سازه چادری با دیرک خارجی

سازه چادری با قوس داخلی

علاوه بر این، یک دسته‌ بندی متداول ‌تر هم از سازه‌ های چادری وجود دارد که بر اساس شکل ظاهری صورت‌ می‌گیرد:

مخروطی

از این نوع از سازه‌ های چادری برای پوشش دادن محیط در برابر نفوذ آب استفاده‌ می ‌شود.

زین اسبی

این نوع از سازه ‌های چادری برای ایجاد سطح سایه در محیط‌ های باز کاربرد وسیع‌ تری دارد. سازه‌ های چادری زین اسبی به دلیل شکل ظاهری که دارند بیشتر برای برپایی سالن مورد استفاده قرار‌ می ‌گیرند. البته از این نوع از چادر‌ ها در مقیاس بسیار کوچک در فضا های داخلی به عنوان یک المان طراحی نیز استفاده‌ می ‌شود.

کششی

این نوع از سازه به این دلیل کششی خوانده‌ می‌ شود که از جهت ‌های مختلف توسط سیم ‌ها و کابل‌ ها یا دیگر روش ‌ها کشیده‌ می ‌شوند و اشکال بسیار متنوعی را به خود‌ می ‌گیرند. این سازه‌ ها به دلیل روش برپایی که از آن برخوردار است را‌ می‌ توان در اندازه‌ های بسیار بزرگ هم به کار برد.

 

مزایای طراحی سازه چادری

ریشه در سنت کهن چادرسازی دارند

ارزانی مصالح

سهولت اجرا

سرعت برپایی